Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/memorialulgherla.ro/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4813
Despre | Memorialul Gherla

Despre

Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului.
Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării.
Pentru a umple acest gol, IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică.
În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, care să cuprindă Ansamblul Memorial.

NICOLAE STEINHARDT

Scriitor, critic literar,eseist, jurist, publicist și scriitor român de origine evrească, convertit la ortodoxie. Trecut prin închisoarea Gherla

ION FLUERAȘ

Vicepresedinte al Marii Adunări Naționale din 1 Decembrie 1918. Moare în închisoare Gherla în anul 1953, pe data de 7 iunie.

GHEORGHE CALCIU

preot ortodox român, dizident anticomunist și luptător pentru drepturile omului. Trecut prin închisoarea Gherla.